Hanževački za Dnevnik HTV-a: Brzi testovi za one koji imaju simptome

U Zagrebu je na 12 mjesta počelo besplatno testiranje brzim antigenskim testovima. Rezultati su gotovi za 15-ak minuta, a građani ih dobivaju u roku od pola sata. Za sada je pripremljeno oko 60 tisuća testova. 

➡️ Stožer: 1973 nova slučaja, 45 osoba preminulo
➡️ Brzo testiranje na koronavirus - gdje, kada i kako
➡️ Sve o koronavirusu 

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - zapad Miroslav Hanževački gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da su brzi testovi namijenjeni onima koji imaju simptome kako bi ih se što prije prepoznalo i uputilo u samoizolaciju kako ne bi širili dalje zarazu.

Istaknuo i da su u nekim zemljama ti testovi već pokazali značajne uspjehe u smanjenju širenja epidemije. 

Hanževački je rekao da ukoliko osoba ima simptome, a antigenski test je negativan, da bi ta osoba trebala biti ponovno testirana antigenskim testom u roku 2-3 dana ili ako je moguće odmah PCR testom.

Na pitanje kako je protekao prvi dan, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-zapad rekao je da se rezultati još analiziraju i da nema potpuni podatak. Dodao je da nije bilo više od 10 posto onih koji nisu imali ozbiljne simptome, ali i istaknuo da su i među njima prepoznali one koji su bili pozitivni.

- Cijela akcija krenula je na inicijativu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i gradskog stožera civilne zaštite s idejom da svaka gradska četvrt ima mjesto gdje će biti moguće brzo testiranje. Vjerujem da će u skorijoj budućnosti biti pokriveno svih 17 gradskih četvrti, zaključio je Hanževački.