Herman: Spreman sam biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Hrvatska demokratska zajednica nastavlja s unutarstranačkim izborima, ovaj put biraju se nova vodstva lokalnih organizacija. Prema načelu jedan član - jedan glas malo više od 209 tisuća članova s pravom glasa može glasati na ukupno 576 biračkih mjesta.

➡️ Plenković: Nije Kuščević ni za što još kriv, očito ima podršku u Nerežišćima
➡️ Unutarstranački izbori u HDZ-u

Za čelno mjesto vukovarsko-srijemskog HDZ-a natječu se ministar obrane Mario Banožić i zamjenik župana Josip Dabro, a jedini kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a je Mislav Herman.

- Smatram da zahvaljujući svom dosadašnjem iskustvu i dugogodišnjem angažmanu u stranci mogu postići ono što je najbitnije za zagrebački HDZ, a to je njegova brza konsolidacija i stabilizacija kako bi se pripremili za lokalne izbore na kojima ćemo Zagrepčanima ponuditi najbolju listu s prepoznatim kandidatima za Gradsku skupštinu, izjavio je liječnik Herman nakon glasovanja na stranačkim izborima.

Najavio je i da će vrlo brzo nakon formiranja zagrebačkog HDZ-a na unutarstranačkim konzultacijama naći najboljeg kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Nije želio konkretno odgovoriti na upit hoće li on kao predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a biti kandidat za gradonačelnika, poručivši kako će o tome odlučiti njihova unutarstranačka tijela.

- Ako unutarstranačka tijela odluče da sam to ja, spreman sam preuzeti tu odgovornost, rekao je.

Podsjetivši kako je na izborima u srpnju predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pokazao da se s konsolidacijom i stabilizacijom stranke može napraviti jako puno, Herman je kazao da je u sve četiri izborne jedinice zagrebački HDZ postigao povijesni uspjeh. To, poručio je, planiraju i ponoviti na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Smatra i da će tada HDZ preuzeti Grad Zagreb.

Upitan o suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i problemima vezanim za projekt sljemenske žičare, Herman je rekao da će suradnja s Bandićem ići i dalje podsjetivši i da je ta žičara, kao i rotor, bio jedan od HDZ-ovih kapitalnih amandmana.

- Žičara nam je izrazito važna i jasno da nismo presretni zbog ovoga što se sada o žičari piše i zbog novih elemenata koji su izašli u javnost, kazao je. Poručio je i kako ne žele prejudicirati ničiju krivnju, pa ni gradonačelnika Bandića.

Herman je rekao i da su u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zatražili detaljno financijsko izvješće o projektu sljemenske žičare i kada ga prouče, izaći će s daljnjim izjavama.

Herman je, na novinarski upit, najavio i da će na mjestu predsjednika zagrebačke Gradske skupštine zamijeniti Dragu Prgometa, koji je dao ostavku na tu funkciju.

- Prva je točka sljedeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine, 8. prosinca, razrješenje Prgometa i imenovanje mene. Možemo reći da je gotovo sigurno da sam od 8. prosinca novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, kazao je.

Herman je rekao i da će, zbog epidemiološke situacije, Skupština "biti hibridna" tj. po modelu kakve su i sjednice Hrvatskog sabora. To znači da zastupnici koji iz opravdanih razloga ne mogu nazočiti sjednici, sudjelovat će u raspravi i glasovanju putem videolinka.     
     
Članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas biraju nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a Grada Zagreba. Ukupno 209.271 član stranke s pravom glasa na ukupno 576 biračkih mjesta, od čega u Gradu Zagrebu njih 17, bira po načelu jedan član jedan glas.