COVID intenzivna, borba za svaki dah

Posljednjih dana i Brodsko-posavska županija ruši rekorde po broju zaraženih koronavirusom. I tamošnje su bolnice sve punije, no zasad se dobro nose sa situacijom. Slavonskobrodska bolnica ima dvije izdvojene COVID zgrade i COVID intenzivnu. U brizi za pacijente pomažu djelatnici sa svih odjela. Teško im je. Ipak, najteže su priče oboljelih.

➡️Sjajne vijesti iz američke Moderne - novo cjepivo učinkovito čak 95%
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Ambriović Ristov: Cjepivo je testirano na ljudima, evo što slijedi dalje
➡️ Riječ stručnjaka: Što dosad znamo o cjepivu protiv korone

Na COVID odjelu brodske bolnice Slađana Klepić liječi se od petka. Prije toga tjedan je dana ležala u krevetu s visokom temperaturom koja nije padala. Iz dana u dan bilo je sve teže. Trideset šest joj je godina i do sada, kaže, ozbiljnijih respiratornih problema nije imala. Sada jedva smogne snage i za ustajanje.

COVID intenzivna - borba za svaki dah

- To su ljudi koji nemaju zraka. Virus im je uništio pluća. Njihova pluća ne mogu upiti dovoljno kisika u organizam. Zbog toga im treba pomoć respiratora i stalna skrb liječnika i sestara, objašnjava koordinator COVID intenzivne dr. sc. Ivan Mirković. Većini je infekcija koronavirusom dodatna dijagnoza, a u intenzivnoj su zaglavili doslovno na granici života i smrti, dodaje dr. sc. Mirković.

- Jako je teško te ljude gledati kako se bore. Oni su stvarno ovisni o osoblju. A trenutno mislim da nas je jako malo, kaže medicinska sestra u COVID intenzivnoj Marija Marković. No dobro su se organizirali. Bolnica raspolaže s oko 100 postelja za oboljele i 17 respiratora.

Poruka za "nevjerne Tome"

Probali su, naglašava koordinator odjela COVID 2, liječnik Josip Janković, prevenirati kolaps zdravstvenog sustava koji se u posljednje vrijeme uveliko spominje. Pritom, kaže ravnatelj Opće bolnice Slavonski Brod doc. dr. sc. Josip Samardžić, pate neke druge medicinske aktivnosti, ponajprije hladni pogon. No svi hitni slučajevi, a i dio hladnog programa, odrađuje se i dalje.

Ali veoma su umorni pa za nevjerne Tome imaju samo jednu poruku: "COVID postoji." Distanca, maske i pranje ruku mogu ga usporiti. A to je mnogo lakše od mukotrpnog liječenja.