Veliki potres u Zagrebu 9. studenog 1880.

Potres u Zagrebu 1880., poznat i kao Veliki potres, bio je jačine 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno magnitude 6,3 prema Richteru, s epicentrom na području Medvednice.

Razorio je brojne zagrebačke zgrade, dvoje ljudi je poginulo, a 29 je teško ozlijeđeno.

Potres se dogodio 9. studenog 1880. u 7 sati 33 minute i 50 sekundi, prema podacima meteorološke postaje u Zagrebu. Nakon najjačeg udara, slijedilo je nekoliko potresa slabijeg intenziteta.

Do travnja 1881. zabilježeno je 185 podrhtavanja tla. Stanovnici čije su kuće oštećene smješteni su u barake izgrađene na području Zrinjevca i današnje Klaićeve ulice. Kako bi se mogao nositi s posljedicama potresa, grad je ustanovio posebno povjerenstvo koje je u svome izvješću zapisalo:

"Ne računajući crkve, kapele i velike državne zgrade, nastradalo je od potresa 485 kuća u tolikoj mjeri da će troškovi popravka daleko premašiti godišnji dohodak ovih kuća. Daljnje 462 kuće oštećene su toliko da će se za njihov popravak potrošiti preko 40 postotaka bruto dohotka tih kuća. Manje štete pretrpjela je 451 kuća. U svemu oštećeno je u Zagrebu 1758 kuća, ne računajući ovamo kuće koje nisu povjerenstvu prijavljene. Za popravak oštećenih kuća morat će se izdati najmanje dva milijuna forinti."

Seizmolog Marijan Herak tvrdi da se ta materijalna šteta može usporediti s 50 milijuna kruna, koliko je iznosila polovina tadašnjeg godišnjeg državnog proračuna.

Stara zagrebačka katedrala toliko je oštećena da je bila potrebna temeljita obnova. Potres je srušio svodove u katedrali, zdrobio oltare, probio pod i oštetio zvonik. Obnova je trajala do 1906. pod vodstvom graditelja Hermanna Bolléa iz Kölna.

Ipak, potres je potaknuo i veliku obnovu grada. Uz obnovljenu katedralu, koja je postala njegov zaštitni znak, Zagreb dobiva i brojne nove palače, parkove te fontane.