Bijes građana: Za nevrijeme se znalo, tko je kriv?!

Na Trnjanskom nasipu održana je burna konferencija za novinare Hrvatskih voda na kojoj su ljutiti građani Trnja kojima je voda ušla u domove dočekali predstavnika Hrvatskih voda Zorana Čavlovića.

Čavlović tvrdi kako su građani samo trebali nazvati Centar 112 i Hrvatske vode koje bi vodu ispustile. Dodaje kako se ta voda u normalnim okolnostima ne smije ispuštati, jer je zagađena. Dobio je odgovor da su ljudi masovno zvali Hrvatske vode te da je to učinila i policija, a nitko im se nije javio. 

Glasnogovornica Hrvatskih voda Kristina Buljubašić kaže da se ustava Kuniščak koristi za obranu od poplave, dok se u ovom slučaju radilo o oborinskim vodama, koje su u nadležnosti lokalne samouprave i Vodoopkrbe i odvodnje. Nitko ih nije zvao, dodaje, a zbog neovlaštenog upravljanja ustavom podnijeli su prijavu policiji. 

Građani nisu bili zadovoljni odgovorom - pitaju tko će biti kriv ako se ponovi ista situacija.

Nijedan sustav odvodnje, kažu stručnjaci, ne može primiti toliku količinu oborina, no posljedice ne bi smjele biti ovako drastične. Predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i stručnjak za hidrotehniku Vladimir Andročec kaže kako je to pitanje održavanja i potoka, i kanala, i svih cijevi - koje mora biti uredno i stalno. Pumpe u podvožnjacima, dodaje - trebaju biti značajnog kapaciteta i moraju se odmah pustiti u pogon automatski kada krene poplavljivanje.

Potres i koronavirus, kažu stanovnici Zagreba, možda se ne mogu predvidjeti. No za ovu kišu znalo se dovoljno rano. Zašto se nije poduzelo sve da šteta bude što manja - pitanje je na koje nestrpljivo čekaju odgovor.

Podsjetimo, Zagrepčanin Tihomir Blagus jučer je postao poznat nakon što se društvenim mrežama proširilo da je svoj kvart Trnje, kažu, spasio provalivši u objekt ustave odvodnog kanala Kuniščak ručno podigavši branu zbog čega je voda iz poplavljenih dvorišta i ulica otekla u Savu. Iste večeri zajedno su sanirali štetu od poplave i feštali, a već sutradan privela ga je policija. Hrvatske vode prijavile su naime da im je netko provalio u ustavu.

Kvart ga slavi, a policija ga privela: Pustili su me jer internet gori, bijesan sam