Apokalipsa u Zagrebu, utvrđuju se razmjeri štete

Saniraju se posljedice i utvrđuju razmjeri štete nakon olujnog nevremena koje je sinoć pogodilo Zagreb. U kratkom vremenu ulice u središtu grada pretvorile su se u rijeke, a neki trgovi i podvožnjaci u jezera.

Pogledajte snimke potopa u Zagrebu
●  Tijekom intervencije zbog poplava preminuo vatrogasac
●  Nakon potresa, potop: I Klaićeva bolnica pod vodom

Od 21 sat sinoć do danas u 14 sati u Zagrebu je palo 89 litara kiše po četvornome metru, više od prosječne količine za cijeli srpanj. Poplavljene su stotine objekata, iz kojih su vatrogasci satima neumorno ispumpavali vodu.
Tijekom jedne od intervencija preminuo je 53-godišnji vatrogasac, član DVD-a Kustošija.

● Stradale su zgrade, stanovi, poslovni prostori ali i dječja bolnica u Klaićevoj.  Još se nije oporavila od one nastale od potresa, a već je nastala nova. Stradali su lijekovi i sanitetska oprema. Bolnicu je posjetio i ministar Vili Beroš. Opširnije

● Osim vatrogasaca, u sinoćnjoj su vodenoj apokalipsi u Zagrebu mnogi građani priskočili u pomoć svojim susjedima, prijateljima. No, izdvojila se priča o mladoj Zagrepčanki koja je iz tonućeg automobila u podvožnjaku u Miramarskoj ulici spasila muškarca koji je invalid i umjesto jedne noge ima protezu. Opširnije

● Katastrofa je izbjegnuta i na trnjanskom nasipu, zahvaljujući hrabrim ljudima. Voda iz šahtova izbijala je u vodoskocima, jer podzemni potoci nisu mogli istjecati u Savu, a tamošnja brana na ustavi bila je zatvorena. Poplavljeno je više kuća. Opširnije

● Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je pomoć građanima u saniranju štete od noćašnjeg nevremena, "Molimo Boga da bude što manje ovakvih situacija", rekao je gradonačelnik Milan Bandić na press konferenciji nakon potopa u Zagrebu.

Automobili su glisirali Zagrebom, Ilicom je tekla bujica. Golema je šteta i na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Poplavljena je multimedijska predavaonica, ali i više podrumskih laboratorija s vrijednom znanstvenom opremom. Zbog općeg kaosa bilo je i 50-ak liječničkih intervencija.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević najavio je da će na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine tražiti izvješće o čišćenju slivnika i održavanju mreže urbane oborinske odvodnje, da vide je li zbog blokada u sustavu došlo do još veće štete prilikom noćašnjeg nevremena u Zagrebu. Ako usporedimo centar grada s padalinama koje su pale u Varaždinu, onda je očito da nešto ne valja, poručuje.

Poplavljeni su i podrumi Novinarskog doma.

Jaka vodena bujica podigla je cestu u Ulici Fraterščica (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL):