VIDEO: Nevrijeme nad Hrvatskom, poplave u Zagrebu

Nakon jakog nevremena koje je u petak zahvatilo zapadnu Hrvatsku te oko 21 sat i Zagreb, na terenu su sve ekipe zagrebačkih vatrogasaca zbog poplavljenih ulica i zgrada, a velikih problema ima u prometu.

Poplavljeni su podrumi, vatrogasci pumpama vade vodu.

- Radi obilne kiše, najavljenog nevremena, došlo je do potopa grada. Imamo jako puno intervencija, jako puno DVD-a je vani. Isto tako i javne vatrogasne postrojbe. Podrumi su pod vodom i to je velika količina vode. U kratko vrijeme je jako veliki pljusak pao, rekao je za HRT Marin Čveljo, zapovjednik DVD-a Zapad. S obzirom na broj intervencija čini mu se, kaže, da je centar grada najviše pogođen. Pogođen je i zapadni dio grada te Vrhovec.

U tijeku je na desetke intervencija, a zbog tisuća poziva građana sve linije (193) su zauzete, objavila je malo prije 23 sata na Facebooku zagrebačka Javna vatrogasna postrojba.  Sve ekipe su na terenu i molimo za razumijevanje, poručili su. Dodali su da centar grada doslovno pliva pod vodom, da je stotine objekata pod vodom.

Zagrebački holding izvijestio je da su njihove  tehničke ekipe na terenu te da je uspostavljen tramvajski promet u oba smjera, ali da je još, zbog kvara tramvaja, u prekidu od Radničke prema Žitnjaku te od Držićeve, Ulicom grada Vukovara do Savske ceste. Na nekim je cestama promet ograničen, a regulira ga prometna policija.

Poplavljen je i zeleni val:

U podvožnjaku na Miramarskoj nekoliko je automobila završilo pod vodom.

Upozorava se da su zbog velike količine oborinskih voda mogući zastoji te se građanima preporuča da izbjegavaju vožnju, posebice podvožnjacima, do povlačenja vode s kolnika. Tehničke ekipe su na terenu.

Jaka kiša i dalje pada.

Voda je prodrla i u zagrebački Importanne centar.


Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zbog poplave ispod nadvožnjaka, zatvorena je Aleja Bologne.

U dijelovima Istre već je tijekom posljepodneva palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, većinom na zapadnoj obali. Nakon dolaska nevremena temperature zraka pale su za više od 10 stupnjeva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će u drugoj polovici dana te u noći s petka na subotu sjeverni Jadran i zapadni dio unutrašnjosti zadesiti jače grmljavinsko nevrijeme, tuča, obilna kiša te bujične poplave.

MeteoAlarm izdao je crveni stupanj upozorenja za središnju Hrvatsku, a narančasti za Slavoniju, sjeverni Jadran, Liku i Gorski kotar.Stiže promjena - ponegdje će biti i nevremena   

Preporučuje se poduzimanje mjera samozaštite i odgoda putovanja koja nisu od iznimne važnosti jer postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra te oštećenja imovine i drveća, a mogući su prekidi u prometu i opskrbi energijom.