I u karlovačkoj bolnici bris za testiranje na COVID-19 iz automobila pacijenta

Karlovačka Opća bolnica od četvrtka je organizirala uzimanje brisa iz nosa i ždrijela za testiranje na COVID-19 iz automobila pacijenata, ispred bolnice je formiran kružni tok, a na testiranje građani mogu doći isključivo uz preporuku liječnika i najavu dan ranije.

Uz kružni tok je i vanjska ambulanta COVID- 19, šator u kojem su se do danas uzimali brisevi, a u kojem su i pacijenti čekali na red pa su  bili u potencijalnom riziku od zaraze.

Sada se po preporuci svog liječnika, infektologa ili epidemiologa, pacijenti najavljuju dan ranije. Dolaze na parkiralište karlovačke Opće bolnice u svom automobilu, iz njega ne izlazi, već otvaraju prozor automobila, a liječnik i medicinska sestra, uzimaju  briseve i provjeravaju podatke. Uzorak epidemiološkog testa svakog pacijenta se pakira, evidentira, priprema za transport u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić poručio je građanima da na testiranje mogu doći isključivo uz preporuku liječnika i najavu dan ranije. Ističe da se pacijenti naručuju približno u isto vrijeme, njih prosječno oko 40, da bi brisevi na analizu u Zagreb mogli ići istovremeno, te da se kroz 12 do 18 sati i vrate zajedno u karlovačku bolnicu.

Na pitanje hoće li se u dogledno vrijeme testiranje moći obavljati i u karlovačkim laboratorijima, ravnatelj Jančić je rekao da oni nemaju potreban visokospecijaliziran laboratorij, ali da imaju školovane ljude, te da bi ovisno o potrebama mogli s državne razine primiti opremu i obavljati testiranja. No, dodao je, o tome odlučuje Ministarstvo zdravstva i nacionalni Stožer Civilne zaštite. 

"Drive in" dijagnostiku uveo Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zagrebu

Novu "drive in" dijagnostiku na COVID-19 prvi u Hrvatskoj uveo je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

Kako u praksi izgleda "drive in" dijagnostika koronavirusa da bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba, predstavila je jučer javnosti voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" Jasmina Vraneš. Na konferenciji za novinare objasnila je kako ta metoda funkcionira i prikazala cjelokupan proces testiranja osoba na koronavirus. Izvijestila je da je u utorak, otkad je taj sistem uzorkovanja Zavod počeo primjenjivati, bilo oko 150 ljudi, a bilo je i pozitivnih. Testiranje u zagrebačkom Zavodu se provodi  od 7 do 19 sati, a kapacitet za isto vremensko razdoblje može prihvatiti do 300 ljudi. Osobe pri testiranju ne izlaze iz automobila, što povećava razinu sigurnosti njih i zdravstvenih djelatnika. Naručivanje za testiranje provodi se putem odabranog liječnika obiteljske medicine.