Nova pravila za vozački - može li ispitivač biti suvozač?

Uskoro bi sve koji će polagati vozački ispit mogle dočekati promjene. Izmjenom Zakona o sigurnosti na cestama, odnosno Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita

Polaznici bi i prije osposobljavanja mogli prijaviti ispit, a za vrijeme njegova provođenja sve bi snimale kamere. Ispitivač bi sjedio na prednjem sjedalu umjesto instruktora vožnje. Upravo ovaj posljednji prijedlog naišao je na najviše kritika u Udruženju autoškola. Upozoravaju - ispitivač ne može biti i suvozač.

- On mora upisivati na tablet uređaj počinjene pogreške kandidata, a za vrijeme same provedbe ispita ima obavezu imati punu pozornost usmjerenu na odvijanje prometa", kaže predsjednik Udruženja autoškola HGK Denis Ožegović. No pojedini stručnjaci tvrde da unapređenje zakonskog okvira pridonosi povećanju sigurnosti na cestama.

- Dokazano je da se konstantnim izmjenama može unaprijediti svaki proces, a pogotovo unaprijediti oni elementi koji dovode u opasnost i samog kandidata i kasnije vozača i druge sudionike u prometu", kaže prometni stručnjak Rajko Horvat.

Karlo će na popravni ispit iz vožnje. Iako ga novosti prilikom polaganja vozačkog ne zabrinjavaju, ispit ne može zamisliti bez instruktora s desne strane. "To je neizostavna stvar u autu, pošto 35 sati živimo i vozimo s tom osobom", kaže Karlo. Što se kamere tiče, nije ni za - ni protiv.