Teorija postanka na hrvatski način

Umjesto teorije velikog praska - teorija odboja na pravi način objašnjava postanak svemira. To u svojem članku, koji je objavljen u prestižnom znanstvenom časopisu Physical Review D, američkog fizikalnog društva, tvrde dvojica mladih hrvatskih fizičara - Petar Pavlović i Marko Sossich.

Ekipa HRT-a posjetila je Marka Sossicha na Fakultetu elektrotehnike i računarstva kako bi objasnio svoju teoriju.

Mi postavljamo jednadžbu gibanja, i pogledamo postoje li uvjeti za cikličnu kozmologiju. Dobili smo rezultate da postoji mogućnost da se postavi teorija cikličnosti svemira, kazao je Sossich.

Svjesni su mladi fizičari koliko će reakcija izazvati ideja da je svemir - umjesto u jednom trenutku velikog praska i "točke početka" - nastao u ciklusima beskonačnog rasta i skupljanja vremena i materije. Postoji mogućnost borbe, s jedne strane bit će fizičari koji će htjeti na jednu stranu i neki religijski kultovi koji se tome protive, ovisi kakav će bit rezultat naše teorije, koliko će dokazi pokazivati idemo li u dobrom smjeru.

Teorija odboja nije novi koncept, ali nikada dosad nije obrađen kao potpun fizikalni model. Kad počnu predavanja, Marko će imati priliku i studente FER-a upoznati s njom.

Svoju znanstvenu karijeru budući doktor znanosti Marko Sossich vidi u Hrvatskoj na FER-u. Petar Pavlović teorije nastanka svemira ispituje u znanstvenoistraživačkom centru Desy u Hamburgu.