Ispod mora brod Vis čeka novi, interesantniji život

Svaki kapetan želi da njegov brod što duže plovi i da nikada ne završi na dnu mora. Ali u slučaju broda Vis to nije tako. Nakon što je godinama bio zapušten i skoro završio u starom željezu, s novim vlasnikom dobio je i novu priliku. Prije nekoliko dana potapanjem je počeo njegov novi život na dnu mora.

Brod Vis izgrađen je 1956. u pulskom brodgradilištu Uljanik. Bio je zapovjedni brod Jugoslavenske ratne mornarice. Projektiran je i sagrađen kao vrhunska jahta. Golem je - dugačak 85 metara, širok osam i pol. Na njemu je moglo ploviti oko 120 ljudi. 

Nakon raspada Jugoslavije Vis je mijenjao vlasnike. 1991. zajedno s ostatkom flote preseljen je iz ratne luke u Splitu u Boku Kotorsku. Vjerojatno bi završio u starom željezu da ga nije kupio Arsen Brajković, zaljubljenik u more, brodove, jedrenje.

Za Arsena on nije bio običan brod. To je izuzetan brod, poznavao sam ga, bio sam kormilar na njemu, kaže Brajković. Prva je namjera bila da se brod pretvori u luksuznu jahtu, svojevrsni hotel za krstarenje Jadranom. No kako je počela kriza u svijetu i kod nas, pojavila se nova ideja potopiti ga. U svijetu je uobičajeno namjerno potapanje isluženih ratnih brodova i njihovo pretvaranje u ronilačke atrakcije. No ni taj projekt nije išao jednostavno. Pet je godina trajalo prikupljanje dozvola, zbog ovog su se projekta mijenjali zakoni i propisi.

Prije potapanja brod je trebalo očistiti od masnoća i ostataka goriva, skinuti namještaj, električne instalacije, dijelove strojeva kako bi ostao samo metalni oklop i unutrašnji motori. 

Kad je bio spreman za potapanje, remokeri su ga odvukli do rta Kamenjak. Tu je bio potopljen na dubini od 35 metara.

Ovaj neobičan događaj okupio je mnogo publike. Jedni su promatrali s brodica, a drugi s 250 metara udaljene obale.

Bio je to zahtjevan projekt jer brod mora pasti na dno, kao da plovi. U njemu su sudjelovali inženjeri brodogradnje, mineri, policija, ronioci. 

Ispod mora Vis ima novi život. Stručnjaci kažu da će u sljedećim godinama oko broda bujati biljni i životinjski svijet. Što bude stariji, brod će biti ljepši i zanimljiviji. I neće pasti u zaborav, na kraju, tko bi od nas čuo za Vis da ovog tjedna njegovo potapanje nije postalo medijska atrakcija.