Preminula Anđela Potočnik

Nakon duge i teške bolesti preminula je Anđela Potočnik, prva prvakinja Ansambla LADO, jedinog nacionalnoga folkornog ansambla.

Anđela Potočnik (19.4.1933. Tuhelj – 28.1.2013. Zagreb) rođena je u Hrvatskom zagorju, u zaseoku Pristava, nedaleko od Tuhlja i nadomak Zagrebu, gdje se zelena i bijela ljepota prirode gusto ispreplela s ljudskim sudbinama, a pjesma je bila dijelom samog života i svakodnevice.

U kući se njezinih roditelja pjevalo uvijek: u radosti i teškoćama, kao što se disalo i radilo. I kasnije – Anđela je već bila u Zagrebu kao dijete – pjesma je nije ostavljala. Pjevala je u školskom zboru, a poslije u KUD-u ˝Joža Vlahović˝, u Ansamblu LADO, Ladaricama, na radiju, televiziji, na filmovima, pločama, CD-ovima, ali uvijek ostala cijelim svojim bićem iskrena, nasmiješena i posebna.

Pjevajući srcem, nije mislila na sebe, već na pjesmu, u kojoj se riječju i melodijom čuvaju poruke prošlosti i umjetnički oblikovano iskustvo našega naroda.

Uz veliku glazbenu nadarenost i ne manji talent za folklorni ples, Anđela se velikom marljivošću i odricanjima izgradila u autentična scenskog umjetnika Ladovog programa.

U Ansamblu LADO je provela svoj radni i umjetnički vijek, proputovala velik dio svijeta, nastupajući na glasovitim svjetskim scenama i koncertnim podijima. Svoje folklorno i glazbeno iskustvo ugradila je i u programe Ladarica kojima je dala svoj neponovljivi glasovni sjaj.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović 2011. godine odlikovao je Anđelu Potočnik redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Komemoracija za Anđelu Potočnik održat će se u petak, 1. veljače s početkom u 11:30 u Ansamblu LADO, a posljednji ispraćaj u 13:50 na Krematoriju.