Strani tisak: Haški sud proglasio Oluju legitimnom

Nakon prvih vijesti o oslobađajućoj presudi koju je žalbeno vijeće Haškog suda izreklo hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču strani tisak piše da Hrvatska slavi pravorijek koji je s nje skinuo stigmu počinitelja ratnih zločina, a u Srbiji gotovo svi osuđuju takvu odluku.

Haški sud presudio je da je operacija Oluja u kontekstu obrane bila legitimna, piše njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung koji kao i većina njemačkih listova ističe da su dvojica generala za Hrvate junaci Domovinskog rata.

Hrvatska je nedužna, citira FAZ hrvatske medije i prenosi da su tisuće ljudi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića oduševljeno pozdravile odluku žalbenog vijeća, dok je "Srbija šokirana". FAZ citira ocjenu srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je presuda "skandalozna".

Lijevoliberalni njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung ocjenjuje oslobađajuću presudu "iznenađujućom" i prenosi da je "presuda u Srbiji izazvala ogorčenje". Citira potpredsjednika vlade i šefa srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasima Ljajića da je Haški sud takvom presudom "izgubio svaku vjerodostojnost". Presuda znači da nema Hrvata iz Hrvatske (u odnosu na Hrvate iz Bosne i Hecegovine) koji su osuđeni na UN-ovu sudu za ratne zločine, piše Tim Judah, analitičar britanske medijske kuće BBC za Balkan.

Oslobađajuća presuda univerzalno je pozdravljena u Hrvatskoj i jednako tako gotovo univerzalno osuđena u Srbiji, jer Hrvate podupire u njihovu uvjerenju da su generali heroji, a ne ratni zločinci; a Srbe u njihovu duboku uvjerenju da je Haški sud neprincipijelan i osnovan s glavnim ciljem da Srbe ocrni i osudi, piše Judah. Dodaje da je Žalbeno vijeće odbacilo tužiteljsku tezu o udruženom zločinačkom pothvatu za generale. 

Odluka žalbenog vijeća jedan je od najvećih preokreta u 19-godišnjoj povijesti Haškog suda, piše britanski dnevnik The Guardian te ističe da je takva odluka u Hrvatskoj pozdravljena kao potvrda opravdanosti njezina rata za neovisnost.