Reakcije - cijeli svijet zna da smo vodili obrambeni rat

Reakcije državnog vrha nije trebalo dugo čekati. Pola sata nakon izricanja oslobađajuće presude javnosti se obratio premijer, a nakon njega i predsjednik.

Donesena je zakonita i pravedna presuda. Dokaz je to da Hrvatska vojska nije sudjelovala u zločinačkom pothvatu. Ovo vraća moje povjerenje u pravo i pravdu. Ovo je satisfakcija i svim žtvama Domovinskog rada kojima ćemo se pokloniti u nedjelju u Vukovaru. Presuda znači nevinost naših generala, ali i daljnju odgovornost države da istraži što se dogodilo i tamo gdje je bilo zločina da ih kazni. Proslavimo ovo dostojanstveno kao država koja se brine o svim svojim građanima, poručio je na konferenciji za novinare na Pantovčaku predsjednik Ivo Josipović.

Izricanje presude generalima Gotovini i Markaču - video

Pao nam je kamen sa srca, trajalo je 17 g., važno je da ljudi idu doma svojim obiteljima, važno je i za Hrvatsku, prva je reakcija premijera Zorana Milanovića na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Radi se o dvoje nevinih ljudi, ali to ne znači da u ratu nije bilo pogrešaka, no za to nisu krivi Markač i Gotovina nego hrvatska država i to ne treba zaboraviti. Hvala generalima što su ovoliko izdržali za Hrvatsku, kazao je Milanović. Ocijenio je da je proces bio težak i bez presedana, ali da je u njemu bilo i dosta politike, a činjenicu da je sudsko vijeće odluku donijelo tankom većinom protumačio je kao dokaz da je tanka crta između uspjeha i neuspjeha, istine i neistine, pravde i, za nas, nepravde.

Oslobađajuća presuda vrijedna je za same generale i njihove obitelji, ali još je vrjednija za Hrvatsku, za hrvatske građane i za međunarodni položaj Hrvatske. Zašto? Zato što je sud u Haagu institucija međunarodne zajednice. Svojom odlukom je na najbolji način potvrdio da je Hrvatska vodila obrambeni, osloboditeljski, pravedan rat i da je u tom ratu poštovala međunarodna pravila ratovanja, izjavio je predsjednik Sabora Josip Leko. Istaknuo je kako razumije građane koji diljem Hrvatske slave oslobađajuću presudu hrvatskim generalima, jer razloga za slavlje ima, 'ali svejedno moramo reći da je nakon 'Oluje' bilo zločina s kojima se hrvatska država mora i ubuduće nositi'.

Čelništvo HNS-a izrazilo je veliko zadovoljstvo oslobađajućom presudom, istaknuvši da je Domovinski rat jedan od najsvjetlijih trenutaka hrvatske prošlosti i temelj budućnosti te da je činjenica da je on bio obrambeni i osloboditeljski stajala i prije i poslije današnje presude. Cijela Hrvatska s razlogom dijeli radost koju sasvim sigurno osjećaju generali i njihove obitelji, njihovi suborci, a ništa manja nije radost i hrvatskih građana, rekao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić. Istaknuo je da je njegov osobni stav i stav HNS-a od samog početka bio potpuno jasan, to jest da nije bilo temelja za tezu o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Ovo je zaista jedan od najsretnijih dana u životima sviju nas, poručila je HDZ-ova zastupnica i bivša predsjednica te stranke i Vlade Jadranka Kosor. Dokazalo se sve ono o čemu smo govorili, što smo tvrdili i u što smo bili uvjereni - da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, osloboditeljski, da smo imali pravo braniti svoju zemlju i da su naši generali Gotovina i Markač bili oni koji su vodili pobjedničku Hrvatsku vojsku u oslobađanju zemlje, poručila je.

Saborski zastupnici u svojim su izjavama novinarima izrazili oduševljenje oslobađajućom presudom. Danas je Hrvatska potpuno slobodna, ne samo od neprijateljskih vojnika, nego i od svih optužbi. Možemo slaviti, izjavio je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP). Andrej Plenković (HDZ) presudu je nazvao fantastičnom. Zadovoljstvo oslobađajućom presudom izrazio je i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. On i predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavili su kako se nitko nije usudio ni zamišljati nešto takvo. Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je kako ima dojam da je Domovinski rat na neki način danas završio, da je Haški sud pravičan sud i da je to Europa.

HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković oslobađajuću presudu smatra jedinom mogućom, 'jer su hrvatski generali hrvatski heroji, a ne zločinci'. Još čekamo i Branimira Glavaša i Veljka Marića i čekamo oslobađajuću presudu za Tomislava Merčepa i za sve hrvatske branitelje, jer je Domovinski rad bio obrambeni. Petar Baranović (HNS) ocijenio je da je Haški sud donio ispravnu presudu koja vraća povjerenje građana u pravednost suda. Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić kazala je kako je presretna zbog presude koju je 'u dnu duše to i očekivala'. Nevenka Bečić (HGS) izjavila je kako ju je presuda 'pozitivno emocionalno prodrmala'.

Hrvatska slavi - ovo je velik dan!

Žalbeno vijeće Haškog suda danas je izreklo oslobađajuću presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pale su teze o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti.