Generali stigli u Hrvatsku - 'Okrenimo se budućnosti'

Presuda je potvrdila da hrvatska obrana, oslobađanje naših teritorija nije bio zločinački pothvat. Dobili smo i sudsku presudu da je pravo pobijedilo, da je pravda pobijedila i da naši generali nisu krivi za zločine koji su im se stavljali na teret, rekao je predsjednik Ivo Josipović primajući oslobođene hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača koji su u predsjednikovu uredu dočekani gromoglasnim pljeskom.

Domovinski rat završio je s Olujom, ali danas je ovo pravna Oluja. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem gradimo budućnost, ona pripada nama, rekao je Ante Gotovina i dodao koliko je sretan što vidi suborce od kojih su neki danas i sijedi.

Gotovina je svoje suđenje opisao kao neizvjestan maraton s mnogim preprekama koje često nisam ni razumio, nisam pravnik. Na kraju je došlo ono što smo očekivali i u što smo vjerovali.

Rat sam počeo kao običan policajac
, rekao je Mladen Markač i dodao da je bio ponosan na sve koji su s njim od nule gradili vojsku. Ali moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese, kazao je. Usto je rekao kako je sretan što će naša i generacije poslije nas moći govoriti kako Hrvatska nema nikakvu mrlju, gradimo budućnost bez ikakve mrlje na svojoj povijesnoj karti.

Zahvalio je čitavoj Hrvatskoj jer to je pobjeda svih, a ne samo nas, istaknuo je. U uredu predsjednika generale je dočekalo pedesetak djelatnih i umirovljenih generala Hrvatske vojske. U uredu su bili i ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Fred Matić te odvjetnički timovi obojice generala.

Predsjednk Josipović je ponovio poziv da se gleda naprijed u budućnost i generalima poručio: Zadužili ste Hrvatsku i ova su vam vrata s pravom širom otvorena.

Doček na Pantovčaku pogledajte u zadnjem videoprilogu.

Oslobođene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na Trgu bana Jelačića veličanstveno je dočekalo više od 100 tisuća građana. Njihov dolazak pozdravljen je pljeskom, pjesmom i povicima.

Okupljenom mnoštvu Gotovina je zahvalio i rekao kako je ovo naša zajednička pobjeda. Ovo je točka na "i" da rat pripada prošlosti i okrećemo se budućnosti. Iza nas je i ratnička oluja i pravna oluja.

Zahvalio je i institucijama hrvatske države, predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane, pravosuđa i posebno hrvatskom veleposlanstvu u Den Haagu. Na kraju je rekao: Budućnost je pred nama i u našim rukama.

Markač je zahvalio svima koji su bili uz njih sve ove godine. U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znam da nije bilo zločinačkog pothvata i da su hrvatska vojska i policija časno oslobodile svoju domovinu, rekao je general Markač. Sretan sam da će u budućnosti svaki Hrvat i njegovi nasljednici bilo gdje u svijetu reći - Mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje. Sretan sam što ćemo u svijetu s ponosom govoriti - naša domovina Hrvatska. Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi i oni koji dođu i koji žele živjeti u njoj i koji žele Hrvatskoj dobro, rekao je Markač.

Nakon Trga generali su prisustvovali misi u zagrebačkoj katedrali.

U zagrebačkoj zračnoj luci generale je dočekalo više od tisuću građana, pripadnici Turopoljske straže te velik broj novinara. Na pisti su generale pozdravili premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, generali Damir Krstičević i Ivan Čermak i mnogi drugi.

Reakcije političkog vrha na oslobađajuću presudu generalima

Po generale Antu Gotovinu i Mladena Markača u Den Haag Vladinim zrakoplovom je otišao ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović sa suprugom i sinom generala Gotovine.

Idemo po dečke, vrijeme je da se vrate kući, kazao je ministar branitelja Predrag Matić. Ovo je kraj, ponosni smo na hrvatske branitelje, ovo je važno za Hrvatsku - mi smo samo branili ono što je naše - to sada zna cijeli svijet, dodao je. Ministar Kotromanović je u akciji Oluja bio suborac generala Gotovine. Izjavio je kako se danas osjeća jednako kao i 1995., kada je Hrvatska oslobođena. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pozvao je oslobođene generale Gotovinu i Markača da prekosutra, 18. studenog, dođu u Vukovar u kolonu sjećanja.

Hrvatska slavi - ovo je velik dan!

Žalbeno vijeće Haškog suda danas je izreklo oslobađajuću presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pala je teza o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti.