Nagrade Društva skladatelja

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) objavilo je imena dobitnika godišnjih nagrada u sedam kategorija za prošlu godinu.

Nagradu "Milivoj Koerbler" za životno djelo dobio je vokalni umjetnik, skladatelj i saksofonist Drago Diklić u povodu njegova 75. rođendana. Nagradu "Miroslav Sedak Benčić" za životno djelo dobio je skladatelj, dirigent, aranžer i kontrabasist Miljenko Prohaska.

Odluka o dobitnicima godišnjih nagrada donesena je na redovitoj godišnjoj Skupštini održanoj 3. lipnja, priopćeno je iz HDS-a.

Nagradu "Boris Papandopulo" za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne glazbe dobio je skladatelj Zoran Juranić za Koncert za violu i orkestar, praizveden 11. prosinca 2011. godine u Varaždinu, u izvedbi Varaždinskoga komornog orkestra i solista Milana Čunka pod ravnanjem autora.

Nagradu "Vatroslav Lisinski" na području izvodilaštva dobio je tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije u povodu 70 godina djelovanja. Iva Lovrec Štefanović laureat je Nagrade "Josip Andreis" za doprinos području muzikologije i glazbene publicistike za projekt ciklusa emisija "Putovi hrvatske glazbe" na Trećem programu Hrvatskoga radija. Riječ je o svojevrsnom putopisu glazbe jedinstvenom po koncepciji i ostvarenju.

Nagradu "Franjo Ksaver Kuhač" za područje tradicijske glazbe dobio je melograf, glazbeni pedagog i dirigent Mihael Ferić za knjigu "Hrvatski tamburaški brevijar".

Skladatelj Hrvoje Hegedušić dobio je Nagradu "Adalbert Marković" za doprinos afirmaciji položaja skladatelja i autorskih prava tijekom četverogodišnjega mandata predsjednika HDS-a u razdoblju od 2008. do 2012. te kao potpredsjednik HDS-a od 2004. do 2008.

Nagrade će dobitnicima biti uručene do kraja godine.