Hrastov peti put pred Vrhovnim sudom

Vrhovni sud danas je ponovno raspravljao o oslobađajućoj presudi bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice pripadnika neprijateljskih postrojbi na Koranskome mostu 1991.

Njegovi branitelji očekuju da će odluka biti objavljena u idućih mjesec dana.

Hrastovljevi odvjetnici, koji su u ovom slučaju već peti put pred Vrhovnim sudom, kažu da je ovaj slučaj odlukom Ustavnog suda vraćen na 2007. godinu, kada je Hrastova Karlovački županijski sud treći put oslobodio optužbe za ratni zločin. Zbog toga je vijeće Vrhovnog suda danas razmatralo žalbu karlovačkog tužiteljstva koje se ne slaže s oslobađajućom presudom.

Sudac izvjestitelj Dražen Tripalo na sjednici je ukratko iznio sve bitne detalje ovog slučaja kao i razloge koje je karlovački sud naveo u oslobađajućoj presudi. Osim o žalbi tužiteljstva iznio je i stav koji je obrana zauzela u odgovoru na žalbu.

Ako Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu, Hrastov će biti slobodan, a ako se prvostupanjska presuda preinači u osuđujuću, imat će pravo još jedne žalbe Vrhovnom sudu. Treća mogućnost je da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, a na tu odluku nema pravo žalbe.

Hrastov je odlukom Vrhovnog suda u svibnju 2009. osuđen na osam godina zatvora, a kazna mu je nakon žalbe smanjena za godinu dana. Vrhovni sud osuđujuću presudu nije javno objavio pa je Ustavni sud tu odluku ukinuo, a Hrastova oslobodio iz lepoglavske kaznionice gdje je od svibnja 2009. služio sedmogodišnju kaznu.

Hrastov od uhićenja u ožujku 1992. odbacuje optužbu, a njegova obrana tvrdi da je pucao u nužnoj obrani u zarobljene neprijateljske vojnike koji su napali jednog njegova suborca te da se nije radilo o bezuvjetnoj predaji razoružanih neprijateljskih vojnika, kao što tvrdi državno odvjetništvo.