20. obljetnica ALFA

Počasnim postrojavanjem i svečanom akademijom u Policijskoj akademiji proslavljena je 20. obljetnica osnutka specijalne policijske postrojbe Alfa, okosnice hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu, koja je sudjelovala u najvažnijim ratnim bitkama, istodobno bez prestanka obavljajući posebne policijske poslove na zagrebačkom području.

Čestitajući pripadnicima prve zagrebačke specijalne policijske postrojbe ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko podsjetio je da su se Alfe dragovoljno okupile neposredno nakon proglašenja samostalnosti kada je sudbina Hrvatske bila vrlo neizvjesna. No, njeni su pripadnici, ustvrdio je Karamarko, i tada znali da pripadaju zajednici koja nikada nije bila agresor i uvijek se branila. I konačno u krvavom i teškom Domovinskom ratu i obranila se predvođena prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, kazao je Karamarko.

Prvi ratni zapovjednik Alfi, državni tajnik u MUP-u, Vladimir Faber prisjetio se prvog okupljanja svojih suboraca, od kojih se, kako je istaknuo, nitko nije borio za povlastice, već za vlastito dostojanstvo i slobodnu Hrvatsku.
Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak prisjetio se svojih posjeta ovoj postrojbi na terenu, istaknuvši da Alfe nikada nisu posustale ili uzmaknule. Bili ste prava klapa, ljudi spremni dati život za Hrvatsku, ali i jedni za druge. Zato smo pobijedili, rekao je Jarnjak. Pritom je zbog posebnih zasluga pozdravio ratnog zapovjednika specijalne policije, generala Mladena Markača, kao i generala Antu Gotovinu, koji je također nepravomoćno osuđenog u Hagu.

Markaču i Gotovini Udruga pripadnika specijalne policije Alfa, koja je organizator ove proslave, uručuila je i specijalne prigodne plakete koje su, među ostalima, dobili i Karamarko, ratni zapovjednici postrojbe, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić i drugi.

Zamoljen da komentira plakete generalima osuđenima za ratni zločin Karamarko je kazao da oni nisu pravomoćno osuđeni te da je proslavu organizirala udruga specijalaca, a ne MUP. S posebnim se poštovanjem na skupu prisjetilo 23 pripadnika postrojbe koji nisu dočekali njenu 20-godišnjicu.

Obljetnica legendarne postrojbe započela je polaganjem vijenaca na Oltar domovine te misom u kapelici Policijske akademije koju je predvodio vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac.
Ova postrojba ustrojena je Odlukom MUP-a RH, na samom početku Domovinskog rata, 23. srpnja 1991. godine, a vrlo brzo je u potpunosti popunjena, i to prije svega dragovoljcima iz PU zagrebačke koji su u MUP RH stupili nakon višestranačkih izbora u Hrvatskoj, ali isto tako i ljudima koji su prije radili u policiji, čija su znanja, odlučnost i želja da se politička volja njihova naroda provede u stvarnost, bili iznad svega.

Postrojba ALFA sudjelovala je, u svim borbenim akcijama u obrani suverenosti i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. U navedenim akcijama svoj život položilo je osam njezinih pripadnika, a više od stotinu je ranjeno.

Posljednjim preustrojem specijalne policije MUP-a RH, u kolovozu 2008. godine, SJP ALFA je spojena je s ATJ Lučko.